o fetita cu rochita

o fetita cu rochita
Karine Elena Lett

duminică, 28 februarie 2010

Ce ii place Karinei la 4 ani...

In primul rand ii place sa castice! Nu conteaza daca e intrecere la alergat, care termina primul nu stiu ce...Ea trebuie sa castige!Incercam cat putem sa-i explicam ca nu putem fii buni in toate si ca uneori castigam, alteori pierdem...In teorie, intelege foarte bine (poate explica foarte bine si altora) dar in practica...accepta destul de greu infrangerea! Daca vede ca a pierdut spune: "On a gagne tout les deux!"("Am castigat amandoua/amandoi") :)
Ii place uneori sa fie considerata drept"bebelus".Se rasfata si ma intreaba "De ce trebuie sa creasc?De ce nu pot ramane un bebelus?Pour toujours" :)....(si eu as fii vrut...)
Ii place sa se joace "de-a bucatareasa" cu bucataria ei de jucarie si cu legumele, fructele, prajiturile si mancarurile ei de plastic. :D Ne pregateste aproape zilnic ceai, cafea, ciocolata calda si de mancare. :) Bineinteles, datorita ei, am fost obligata sa invat sa fac si prajituri :D .Adica....ati pomenit voi fetita care sa nu o ajute pe mama la facut prajituri? Asa ca...facem impreuna clatite, brownie, prajitura cu ciocolata(un fel de chec) , mousse au chocolat, biscuiti(fursecuri)....si chiar ma ajuta la facut snitele!!!(pe bune, m-a surprins! da carnea prin ou, faina si chapelure(pesmet) mai bine ca mine! :D ) Deci in bucatarie ii place...Inca nu spala vase, dar ma ajuta la aranjat tacamurile dupa ce le sterg si uneori la pus masa :) (o laud, na, ca doar una am! :) )
Ii place sa se joace de-a vanzatoarea.Are un market si ne vinde tot ce prinde!Are chiar spirit comercial.O data cumparam nu stiu ce prajitura si mi-a "bagat pe gat" si capsuni motivand ca "merg foarte bine cu prajitura" ("Ca marche bien avec le gateau").Are chiar un furnizor de vine si o aprovizioneaza(daca nu are nu stiu ce fruct, spune ca nu i-a fost inca livrat), face pre-comenzi :))(adica comandam la telefon si ea le pregateste deja si apoi doar venim la ridicat comanda :)) -asta ca uneori noi avem treaba in alta camera si nu putem sta doar langa ea-), uneori face chiar si livrari la domiciliu! (se deplaseaza ea la noi) Ne face si discount-uri.Spune ca mandarinele nu erau atat de proaspete, asa ca portocalele sunt din partea casei! E uimitor cate invata printr-un banal joc! :)
Ii place sa se joace cu piticii.Asta e un joc papa-Karine.Culca piticii, ii trimite la munca, le citeste povesti...etc.Bineinteles ca ea e Alba ca Zapada.Uneori am si eu cate un rol...."La mechante maman" :D adica mama cea rea, care vine cu marul! :)
Karinei ii place foarte mult sa se deghizeze si sa se "transforme" intr-un personaj.Il interpreteaza destul de bine, iar uneori inventeaza ea personaje si mini-povesti.De altfel acum un an, doi, chiar m-am ingrijorat putin.Noroc ca pediatra m-a linistit.Karine traia parca "intr-o lume imaginara", cu prieteni imaginari....Chiar vorbea cu ei prin casa!A fost tare nostim!Acum aceste personaje imaginare se concretizeaza intr-un plus sau o papusica....inainte, nu! Vorbea cu prietenii ei T'choupi,Lalu,Pilou, apoi Pinocchio...(eroi din desene animate, dar nu reali) ...
Personajele cel mai des interpretate de ea acum sunt: Pinocchio, Geppetto,Oui-Oui,Potiron,Sournois, Finaud,Alba ca Zapada,Mama vitrega,Aurora,Ariel si vrajitoarea,Cenusareasa,surorile vitrege,mama vitrega din Cenusareasa...Alice...si multi altii(imi dau seama ca-s multi, in functie de ce chef are).
Ii place sa se joace cu ferma si animalele de la ferma, cu lego si playmobile. Petshop-urile a avut o mare pasiune la un moment dat, acum mai putin, la fel si cu masinile si garajul. Instrumentele muzicale ii plac si chiar ne cere din cele adevarate pentru copii mari, nu pentru bebelusi :D.
Ii place sa sara coarda, sa joace sotronul(cum poate) sa mearga cu bicicleta si cu trotineta(pe 2 roti mai nou, nu pe 3 ca e pt copii mici).
Uitasem...bebelusii ei ,de care are mare grija(cand vrea ea) ,ii schimba, le da sa manance, ii plimba(pana se plisctiseste si apoi, mama, papa carati caruciorul si bebelusii si pe mine eventual...).Apoi papuselele(gen barbie, printesele Disney) si bineinteles jocul "de-a doctorul"!
E o mare cataratoare!Se cocoata pe tot felul de structuri(in parcuri-gen panou de alpinism pt cei mici, "panze de paianjan",corzi,....) si-i place sa urce cat mai sus , bineinteles fara ajutor.Daca o ajutam, prefera sa coboare si sa o ia de la capat.Chiar si acum, cu degetul pansat si tot nu se abtine :). Saritul in trambulina iar ii place(de la 1,5 ani).
Ii place la piscina sau in apa in general, cu colac, placa sau cu masca si tuba chiar si in cada! :)

Chestii recente de le facem sunt puzzele-urile.N-a fost niciodata pasionata de puzzle.Facea puzzeluri simple de 4,6,9 piese in forma de animal...si acum (saptamana trecuta) a inceput sa faca "real puzzle" de 50 de piese.Sper sa o tina.
Tot de curand isi scrie numele singura (Karine) fara sa o ajutam. Reuseste sa scrie anumite cuvinte dupa dictare pe litere (papa, apa, pinocchio,Franck,Adriana...ceva genul "P de la Pinocchio, A de la Adriana., K de la Karine"...si cred ca totul se bazeaza pe memoria vizuala) Nu cunoaste toate literele(stie cateva) si cand e o litera de nu o stie, ne cere sa o scriem noi, iar ea o copiaza.
A inceput chiar sa faca mici adunari si scaderi simple (1+1, 3-2...)pana in 10 si pe degete.O mai ajutam bineinteles :).Stie sa numere in franceza pana la 30(cu mici erori la seize, dix-sept,dix-huit...), in engleza pana la 10 si in romaneste tot cam pana la 30, dar mai face greseli intre 10 si 20(uneori gen "dix spre zece") :). In general activitatile "scrise" sa spun asa ii plac si nu se plictiseste repede...
De colorat, nu se omoara sa coloreze...mai repede sa deseneze ea(melci, copaci,flori,case,oameni...) care uneori chiar seamana :).
A invatat si cuvinte in engleza...cateva ce-i drept, dar e bine asa :). Margem la gradinita(lunea, martea ,joia si vinerea-asa e aici), miercurea avem engleza si facem diverse activitati la "maison de quartier"(nu stiu sa dau un echivalent in romana...un fel de casa copiilor cu mini-activitati:colorat, decupat, lipit, margele etc.), iar sambata dimineata avem gimnastica ritmica.Nu ne plictisim deloc :)

Am cam facut un amalgam...O sa incerc sa triez alta data sa fac jocuri interior, exterior...sau nu stiu...acum tb sa plecam la meme (strabunica din partea tatalui)...

Am uitat sa spun ca de aproape o saptamana suntem la bunici, in est.A stat chiar 2 zile(pentru prima oara) singura la bunici :) si i-a placut tare mult, dar si-a luat revansa! 3 zile la rand m-a sculat de la 6! pe motiv ca-i e foame! si cand ajungeam in sufragerie si o puneam pe canapea ,pana pregateam laptele cu cereale, nu-i mai era foame!Si avea chef sa o rasfat si sa stam la povesti :) Asa ca, dupa-amiaza, ma bagam si eu la somn cu ea....ca eram ko....Nici bebe nu mi se trezea la 6 :D

:))) tocmai ii povesteam ce am scris pe blog, si-mi spune "tu dis aussi que les filles sont les meilleures!!meilleures que les garcons!!!" :) adica sa scriu ca "Fetele sunt cele mai bune!Mai bune decat baietii"...asa ca m-am conformat!
Daca o sa mai am vreun baiat m-am ars! sa vad cum "repar" asta :D!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu